KadekoVitaal
Als het woelige water tot rust komt wordt het langzaam helder, Lao Tse

In balans met Qigong

Zhineng Qigong is een eeuwenoude Chinese Gezondheidsleer.  Zhineng Qigong is een korte, eenvoudige vorm, bedacht door de Chinese arts Pang Ming.

Bij Zhineng Qigong draait alles om de “Qi”, de universele levensenergie. Die zit in alles wat leeft, in de natuur en in ons zelf. Qi stroomt door ons lichaam en zorgt voor  groei en herstel van onze lichaamscellen. Maar door stress, vermoeidheid, vervuiling en slechte voeding zakt je Qi-niveau en voelen we ons vaak minder  vitaal, slapen we slecht, krijgen we hoofdpijn en andere fysieke klachten. Door de rustige, vloeiende bewegingen met aandacht uit te voeren, gaat de energie in je lichaam weer stromen.

Bij de Zhineng Qigong voer je oefeningen uit die gericht zijn op de doorstroming van levensenergie "Qi"en het ontwikkelen van innerlijke kracht. Het zijn eenvoudige, effectieve oefeningen die de energiebanen openen, blokkades opheffen en gericht zijn op specifieke lichaamsfuncties.

Zhineng Qigong vergroot de concentratie, verlaagt de stress, stimuleert de hersenen en versterkt het afweersysteem. Daardoor werkt Zhineng Qiging preventief of helend bij ziekten en versterkt het de vitaliteit, immuniteit en het uithoudingsvermogen. Ook emotioneel gaan we ons sterker voelen.

Eenvoudig te leren

De basis van Zhineng Qigong is relatief eenvoudig en daardoor snel aan te leren. De Grootmeester Dr. Pang Ming heeft eenvoudige bestaande klassieke Qigong oefeningen ontwikkeld om ook zieke mensen met vaak weinig tijd en een beperkte hoeveelheid energie te laten profiteren van Qigong. De praktische en recht-toe-recht aan benadering maakt Zhineng Qigong laagdrempelig voor veel mensen. De meer gevorderde lessen (Level 2) vergen meer trainingstijd en maken duidelijk dat Zhineng Qigong geworteld is in de klassieke Qigong en Martial arts methoden.

Zhineng Qigong is, zoals de meeste vormen van Qigong, een bewegende vorm. Het bestaat zowel uit staande als zittende oefeningen. De nadruk ligt echter op  oefeningen waarbij bewegingen worden gecombineerd met geconcentreerde aandacht.

Tijdens de lessen krijg je informatie over de essentie van Zhineng Qigong en leer je een aantal basishoudingen zoals de lift chi up, pour chi down oefening, de 3 centres merge en de wallsquats. Maar zelfs de warming up oefening waarmee we altijd beginnen is al in staat om allerlei gunstige effecten te bewerkstelligen. Hierbij worden o.a. de meridianen gestimuleerd en geopend.

 Wat levert een half uur per dag Zhineng Qigong oefeningen op 

Het heeft een groot effect op de toename van je vitaliteit, immuniteitssysteem en dus het verbeteren van zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je leert je emoties stabiliseren om in alle situaties de balans te houden. Ook leer je bewust je aandacht te sturen, waardoor je ontspannen in het leven komt te staan.

Zowel voor jong en oud

Voor iedereen is het mogelijk. In het begin zal het vooral op spierkracht gaan, later meer op de innerlijke kracht. Bij lichamelijke handicap zullen de oefeningen worden aangepast.