KadekoVitaal
Als het woelige water tot rust komt wordt het langzaam helder, Lao Tse

In balans met Qigong

Wat Yoga is in India, is Qigong in China: een manier om met dagelijkse oefeningen je lichaamsenergie optimaal te laten stromen. Net zoals er diverse vormen yoga zijn, bestaan er ook vele vormen Qigong. Zhigong is een korte, eenvoudige vorm, bedacht door de Chinese arts Pang Ming.

Juist bij nuchtere westerlingen slaat deze methode aan: niet te lang en ingewikkeld  met snel resultaat. Bovendien zijn de oefeningen makkelijk thuis te doen.

Bij Zhineng Qigong draait alles om de “Qi”, de universele levensenergie. Die zit in alles wat leeft, in de natuur en in ons zelf. Qi stroomt door ons lichaam en zorgt voor  groei en herstel van onze lichaamscellen. Maar door stress, vermoeidheid, vervuiling en slechte voeding zakt je Qi-niveau en voelen we ons vaak minder  vitaal, slapen we slecht, krijgen we hoofdpijn en andere fysieke klachten. Door de rustige, vloeiende bewegingen met aandacht uit te voeren, gaat de energie in je lichaam weer stromen.

Bewegende vorm

Zhineng Qigong is, zoals de meeste vormen van Qigong, een bewegende vorm. Het bestaat zowel uit staande als zittende oefeningen. De nadruk ligt echter op  oefeningen waarbij bewegingen worden gecombineerd met geconcentreerde aandacht. De oefeningen bestaan uit verschillende niveaus, je begint met Level 1 waarbij de Lift Chi UP en Pour Chi-Down (LCU) de vorm is die je als beginner het eerste leert.

Het hele lichaam beweegt ritmisch, tussen ontspannen en licht aanspannen. Hierdoor worden de spieren en pezen ontspannen en verlengd. Alle ondersteunende weefsels, de huid, de bloedvaten, meridianen en organen worden ritmisch bewogen en gemasseerd. De bloed –en lymfestroom worden hiermee ondersteund en geharmoniseerd, net als de stroom van energie door de meridianen. Afvalstoffen kunnen gemakkelijker worden afgevoerd via bloed- en lymfe stromen en dat levert dus een ontspannende en ontgiftende werking op. 

 Eenvoudig te leren

De basis van Zhineng Qigong is relatief eenvoudig en daardoor snel aan te leren. De Grootmeester Dr. Pang Ming heeft eenvoudige bestaande klassieke Qigong oefeningen ontwikkeld om ook zieke mensen met vaak weinig tijd en een beperkte hoeveelheid energie te laten profiteren van Qigong. De praktische en recht-toe-recht aan benadering maakt Zhineng Qigong laagdrempelig voor veel mensen. De meer gevorderde lessen (Level 2) vergen meer trainingstijd en maken duidelijk dat Zhineng Qigong geworteld is in de klassieke Qigong en Martial arts methoden

Wat levert een half uur per dag Zhineng Qigong oefeningen op 

Het heeft een groot effect op de toename van je vitaliteit en het verbeteren van je gezondheid. Je leert je emoties stabiliseren om in alle situaties de balans te houden. Ook leer je bewust je aandacht te sturen, waardoor je ontspannen in het leven komt te staan.

Zowel voor jong en oud

Zhineng Qigong is door de Chinese overheid erkend als de vorm van Qigong die het meest positieve resultaat heeft op de gezondheid.

Een onderzoek in 2008 van een lerares in Zweden onder de schoolkinderen bevestigt dit. Omdat de kinderen in haar klas steeds meer stressverschijnselen vertoonden heeft zij 3 maanden lang dagelijks Qigong oefeningen met hen gedaan -tegelijkertijd was er een controle groep in een andere klas die niet oefenden. De resultaten waren verbluffend; de kinderen die oefeningen deden, hadden minder hoofdpijn, minder slaapproblemen, minder buik –en hoofdpijn, de onderlinge conflicten namen af, ze waren minder absent en hun concentratie vermogen verbeterde sterk. Speciaal voor deze doelgroep is er ook voor kinderen Zhineng Qigong ontwikkeld.